Igre na snijegu

Igre na snijegu

  • Post Category:Novosti

Zimske radosti se mogu odlično kombinirati s fizičkim aktivnostima, gdje će boravak na čistom snježnom zraku biti od velike koristi, posebice u ranoj životnoj dobi. Iskoristite snijeg kako bi poticali dijete u ranoj fazi hodanja i pokretanja na što bolju koordiniranost pokreta, kreativnost, razvoj maštovitosti i veselje. Susret s prvim snijegom u životu vašeg djeteta nezaboravno je iskustvo pa je potrebno osmisliti dnevne aktivnosti u vremenu boravka izvan zatvorenog prostora.

Gradnja snjegovića

Gradnja snjegovića uz vašu pomoć može biti početak igre. Uputite dijete kako može, osim dlanovima (zbog hladnoće), lopaticom prikupiti snijeg i njime graditi snjegovića. Dobra kontrola tijela prilikom saginjanja, podizanja snijega te prinašanja loptice k snjegoviću bit će zanimljiva igra svakom mališanu. Na tren skinite rukavice djetetu i neka ono samo dlanovima pritišće snijeg na snjegovića.

Upoznavanje sa saonicama

Pokažite djetetu kako se guraju saonice i u početku možete i sami sjesti na njih, da vas ono vidi. Odaberite ravan teren, kako se uz neke veće kosine ili brzo kretanje ne bi ozlijedili ili pali. Prvi susret i vožnja na saonicama mora biti sigurna i uspješna.

Kakve saonice izabrati

Kod mlađe djece nikako ne bi trebalo koristiti saonice bez naslona, kako bočnog, tako i stražnjeg. Upravo zbog mogućnosti pada pri poskakivanju, rotaciji, ili jednostavno iznenadnom napuštanju sjedećeg položaja iz bilo kojeg razloga. Modernije saonice mogu biti klasične bez naslona, pa se takva zaštitna ogradica montira dodatno, kako bi se za nekoliko godina, kada dijete može samostalno upravljati saonicama, skinulo. Što se tiče podloge za sjedenje, ona može biti od materijala, drva ili plastike, a u novije se vrijeme i prednji dio sjedeće površine lagano zakrivljuje prema podu s nagibom prema dolje, kako bi noge blago visile, što je ugodniji položaj za sjedenje. Kada se montira zaštitna ogradica potrebno je postaviti ju više k sredini saonica, kako bi roditelj ili drugo dijete moglo također sjediti.

Igre ispod penjalice

Kada vašem djetetu postane dosadno u saonicama, pokažite mu kako može hodati igrajući se ispod penjalice. Prolaskom ispod nje uz otežano kretanje po snijegu i s mogućnošću samostalnog pridržavanja, vaše će dijete postupno savladati pokrete. Strah od pada ili ozljeda bit će minimalan, što je jedna od pogodnosti snježnog pokrivača.

Odmor na snijegu

Pred kraj, dozvolite djetetu i odmor na snijegu. Neka ono samo učini što želi. Ako je raspoloženo, možete ga i rolati ( u ležećem položaju), mijenjajući smjer pokreta, ili se možete igrati “ležećih anđela”, ostavljajući otiske svog tijela na snježom pokrivaču.