Poznato je koje bismo videoigre prve mogli vidjeti na Olimpijskim igrama

Poznato je koje bismo videoigre prve mogli vidjeti na Olimpijskim igrama

NASTAVNO na 8. Olimpijski samit Međunarodni olimpijski odbor pojasnio je svoj stav o esportu, odnosno natjecateljskom igranju videoigara. Iako su još 2017. ustanovili da se esport može smatrati sportskom aktivnosti, sada su pojasnili koje igre su u skladu s olimpijskim vrijednostima te će ih razmatrati za uključenje u Olimpijske igre.

“Kada se radi o videoigrama koje simuliraju sportove, samit vidi veliki potencijal za suradnju i uključivanje tih igara u sportski pokret”, piše u službenoj izjavi. U prijevodu, samo sportske igre i simulacije su prihvatljive Međunarodnom olimpijskom odboru jer u njima nema nasilja, krvi, ubijanja i svega onoga što nije u skladu s olimpijskim vrijednostima. Najpopularniji esportovi poput League of Legendsa, CS:GO-a, StarCrafta, Dote 2, Call of Dutyja i drugih tako se u doglednoj budućnosti ne bi trebali pojaviti na Olimpijskim igrama kao discipline za medalju, a mogli bismo vidjeti FIFA-u, PES, NBA 2K, Formulu 1 te druge sportske igre.

Popularne sportske igre već su sastavni dio velikih sportskih sustava. UEFA u suradnji s Konamijem organizira službeni esport Euro 2020, esport Liga prvaka igrat će se u FIFA-i 20, a Formula 1 i NBA već imaju svoje esport pandane i službene lige, kao što je to slučaj i s brojnim nogometnim ligama. Izdavači i esport kompanije tako već surađuju sa sportskim organizacijama. Uključivanje takvih igara u Olimpijske igre time bi bio sasvim logičan korak. Međutim, te igre nisu ni blizu vrhuncu esporta te se djelomično oslanjaju na izazivanje interesa i kod sportske publike, ne samo kod gamera. 

Riot Games, tvorci League of Legendsa, koji upravljaju čitavim esport sustavom, zapravo i nemaju potrebe za uključivanje njihove igre u Olimpijske igre. Za razliku od sporta, oni su vlasnici igre, medijska kuća, produkcija, organizator natjecanja i apsolutno zaduženi za sve što se s njom događa. Usporedimo li League of Legends s košarkom, to bi izgledalo ovako. Riot Games je vlasnik košarke, njihova je igra, oni su ujedno i NBA i Međunarodna košarkaška federacija jer upravljaju svim velikim ligama i natjecanjima. Oni su i ESPN jer rade prijenos tih natjecanja i produkciju. Bude li potrebe, bit će i Olimpijski odbor. 

Upravo je to ono što bi se moglo dogoditi ili se već u nekom obliku događa. Riot Games je za 2020. najavio više novih igara te najavio mogućnost svjetskog prvenstva u League of Legendsu na kojima bi se natjecale reprezentacije. Napravi li to, imat ćemo nešto kao što su Olimpijske igre za sport, samo u igrama Riot Gamesa. 

Koje god igre na kraju budu uključene u Olimpijske igre, a čini se da je pitanje vremena kada će se to zaista i dogoditi, pojačat će se poveznica između sportske i esport industrije, što je svakako dobro za sve ljubitelje esporta i one koji se njime bave. Organizirat će se nacionalni esport savezi u zemljama u kojima oni ne postoje, povećat će se potražnja za ljudima koji imaju iskustva u esport industriji i esport će dobivati još više prostora u mainstream medijima. Kada netko osvoji olimpijsku medalju, o njemu se piše barem u njegovoj zemlji pa nema razloga zašto tako ne bi bilo i s esportom.

Ranije ove godine Index.hr je kontaktirao Hrvatski olimpijski odbor te dobio informaciju da trenutno ne postoji organizacija ili tijelo koje bi pri njemu zastupalo interese esporta, ali i da su oni otvoreni za tu mogućnost. HOO će u svojim postupanjima pratiti odluke i sugestije Međunarodnog olimpijskog odbora.

Esport će neupitno rasti u budućnosti, dok Olimpijske igre na popularnosti gube i moraju razmišljati o tome kako privući mlađu publiku. Situacija u globalnom esportu nije sjajna, a suradnje s velikim sportskim sustavima i organizacijama trebale bi donijeti dodatnu stabilnost, ali u nju uključiti i politiku. Na temelju čega će se odlučivati da se u Olimpijske igre uključi FIFA 20, a ne eFootball PES 2020, i kakve će to posljedice imati na industriju videoigara i esporta, ostaje nam vidjeti.