Stolni nogomet – omiljena zabava ljudima različite dobi

Stolni nogomet – omiljena zabava ljudima različite dobi

  • Post Category:Novosti

U moderno doba u kojem je sve u velikoj mjeri okruženo tehnologijom koja sve češće ispunjava slobodno vrijeme, stolni nogomet je nešto što ipak pobuđuje zanimanje svake generacije koja je željna isprobati i „tradicionalniju“ vrstu zabave.

Iako su podaci još uvijek o tome nejasni, većina povjesničara slaže se oko toga da stolni nogomet svoje početke pamti čak iz davnih osamdesetih i devedesetih godina 19. stoljeća na području Francuske i Njemačke. Osim hrvatskog naziva za tu igru, vrlo često se upotrebljavaju i germanska inačica „fussball“, odnosno anglizam „foosball“, koji se ipak najviše koristi u SAD-u.

Cilj igre je vrlo jednostavan: pomičući kružno šipke na kojima je prvi niz igrača, dodajući zatim loptu do druge šipke na kojima je drugi niz igrača te pucajući na protivnički gol iz što bolje pozicije mora se zabiti gol protivniku koji se na isti način brani i pokušava doći do lopte. I ovdje vještina igra veliku ulogu, pa što su protivnici vještiji u baratanju šipkama, to će i brzina loptice biti veća, a pritom su dobri refleksi i motorika pojedinca neizostavni elementi za što kvalitetniju igru i povoljan rezultat.

Stolovi za stolni nogomet se izrađuju u različitim dimenzijama. Standardne veličine iznose 120 centimetara dužine i 60 centimetara širine. Proizvođači stolova svrstavaju se po zemljama koje ih proizvode, pa su tako najpoznatiji Bonzini u Francuskoj, Tornado u SAD-u, Tecaball u Njemačkoj i drugi. Razlike između stolova i rasporeda igrača uvelike utječu na strategiju i način igre, kao i materijal od kojega je izrađena loptica. Sam stol sastoji se od 8 redova šipki s igračima. Igrači na šipkama različito su raspoređeni ovisno o proizvođaču stola.

Stolni nogomet omiljena je zabava ljudima različite dobi i igra se gotovo svugdje: u kafićima, u školi, kod kuće, na radnom mjestu i vrlo često po pravilima koja nisu službena. No osim zabave, ova igra zaživjela je i na puno ozbiljnijem nivou što potvrđuje i postojanje brojnih nacionalnih organizacija koje igraju pod Međunarodnom federacijom stolnog nogometa.

U stolnom nogometu na svjetskoj razini najviše dominiraju Amerikanci i Belgijci, a često se za tu igru organiziraju natjecanja i razna prvenstva. Nagradni fondovi kreću se u vrlo korektnim iznosima. Za primjer, prvi nagradni fond za prvo profesionalno natjecanje u stolnom nogometu 1975. godine iznosio je čak 250.000 $.